KEMİK YAPISI
DENEYİN AMACI : Uzun kemiklerin yapısını incelemek.
KULLANILAN MALZEMELER : Etlerinden ayrılmış pişmemiş tavuk kemiği, bistüri,
büyüteç, sirke, kavanoz, büyüteç.
DENEYİN YAPILIŞI, ANALİZİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ:
1. Tavuk bacağından uzun bir kemik alarak etlerini ayırıp üst yüzeyini inceleyiniz
2. Kemiğin üzerini kaplayan koruyucu kemik zarının üzerindeki ufak deliklere ve her iki ucunun yumuşak ve kaygan oluşuna dikkat ediniz
3. Kemik ucunu bisturi ile enine keserek süngerimsi yapıyı ve kırmızı kemik iliğini inceleyiniz
4. Kemiklerin birisini sirke dolu kavanoza diğerini ise su dolu kavanoza koyup yedi gün boyunca bekletiniz.
5. Yedi gün sonunda kemikler kavanozlardan çıkarılıp yıkandıktan sonra, kemikleri bükmeye çalışın
6. Bu iki kemiğin iç kısımlarını büyüteçle dikkatli bir şekilde inceleyerek gözlemlerinizi yazınız .